LOSLATEN  (en gedicht uit de yogales)

 

Loslaten, is niet ophouden met liefhebben, het is erkennen, dat ik het niet voor een ander moet doen.

Loslaten, is niet mezelf afsluiten, het is realiseren, dat ik niet een ander kan beheersen.
Loslaten, is niet iets mogelijk maken, maar toestaan dat de dingen gaan zoals ze gaan.
Loslaten, is niet vechten tegen machteloosheid, maar accepteren dat de uitkomst zich niet laat dwingen.
Loslaten, is niet een ander willen veranderen of verwijten maken, maar het beste ervan te maken voor mijzelf.
Loslaten, is niet zorgen voor, maar geven om een ander.
Loslaten, is niet uit handen nemen, maar ondersteunen.
Loslaten, is niet oordelen, maar toestaan dat de ander ook maar een mens is.
Loslaten, is niet proberen de uitkomst te regelen, maar accepteren dat de ander ook maar een mens is.
Loslaten, is niet beschermen, maar toestaan dat de ander zijn eigen realiteit onder ogen ziet.
Loslaten, is inzien dat de ander zich niet laat controleren, maar dat ik alleen kan streven naar degene die ik droom te zijn.
Loslaten, is minder bang zijn en meer liefhebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Energetisch zuiveren brengt balans in hoofd, hart en lichaam en in je huis.

 

Gedachten zijn krachten

 

"Het is goed om in moeilijke, onrustige tijden niet te blijven hangen in je hoofd, je zou wel eens in de problemen kunnen geraken." Woorden die ik onlangs opving van Estas Tonne.  De voorbije yogalessen hebben we daar ook veel aandacht aan besteed maar ook aan het energetisch zuiveren wat eveneens in deze periode kan helpen om zowel je huis als je lichaam te vrijwaren van negatieve energie.

 

Blijven piekeren, denken en overdenken en willen begrijpen, woorden vinden voor wat we voelen je kan er aanvankelijk blijven in meedraaien. Tijd om meer bewust te zijn van de warmte van ons hart, het zien van de pracht van de natuur die zich telkens vernieuwd en hersteld en de mogelijkheden om meer in je centrum te komen. Nu is het aan ons om gewaar te zijn dat we ook onszelf telkens kunnen herstellen en hernieuwen. Laat ons vooral balans vinden tussen hoofd, hart en lichaam.

Om deze balans te vinden is het ook goed om even de chaos te kunnen toelaten en te omarmen. Om dan in een moment van totale overgave nieuwe vormen te zien, rust te vinden en opnieuw te beginnen vanuit teruggevonden energie. Schakel daarom af en toe momenten in van totale overgave. Bijvoorbeeld  door te dansen, te mediteren, de natuur in te gaan, yoga te beoefenen, of gewoon even afstand te nemen van al wat beeldscherm, wifi of andere zaken- die zorgen voor afleiding maar toch nog steeds je hoofd en gedachten op gang of op hol brengen-  los te laten.

De herfst is ook zo’n periode om te herbronnen het nodigt ons uit om al wat ons niet meer dient los te laten, om overzicht te hebben in het moment of op wat het leven van ons verlangt. Het is naar binnen keren en rust vinden, in minder doen (yang) en om meer zachtheid (yin) toe te laten.

Een volledige overgave voor mij is het pure toelaten zonder teveel te willen ingrijpen vooral dan met het hoofd, het is het lege midden, het NU moment gewaar worden zonder dit te willen veranderen. Met volle verwondering dit moment helemaal in en uit te kunnen ademen.

Indien je voelt dat dit je niet (meer) lukt, of dat er precies iets aan je blijft trekken of kleven waarbij je moeilijk in de overgave kan komen of waarbij je voelt dat je niet vrij bent of dat er precies een zwaarte op je rust.

 

“Stay in your heart and purifying the negative energy”

 

Ben je vaak moe, heb je het koud of voel je jezelf lusteloos, onrustig of angstig? Zijn er vage klachten of depressieve gedachten en voel je je niet lekker in je vel zonder aanwijsbare oorzaak?

Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je energie van een ander meedraagt of dat er een lek is in je energie systeem. Zeker als je een gevoelig persoon bent.

 

Daarnaast kun je als hoog sensitief persoon ook last hebben van elektrische straling van apparaten, gps, aardstraling of ben je gevoelig aan negatieve energieën van andere mensen.

Dit is meestal omdat je niet goed geaard bent of in onbalans bent en belastende energie onbewust opneemt.

 

Af en toe jezelf en je woning reinigen van negatieve energie is heel raadzaam.

Hierbij enkele hulpmiddelen die je kan gebruiken om je huis en jezelf te reinigen van negatieve energie.

Voel wat bij jou past en ervaar wat voor jou het beste werkt. Doe de reiniging met een positieve en juiste intentie dit zet alvast de toon, vertrouw erop dat de reiniging alvast een uitwerking zal hebben.  

 

Enkele hulpmiddelen om je energie te zuiveren en terug balans te brengen in je energiesysteem.

 

Je huis, de ruimte waar je veel tijd doorbrengt zijn belangrijk voor je rust en balans.

Het helpt je om goed te blijven functioneren en je vrij te bewegen. Daarom is het zo belangrijk om juist hier duistere energieën te verdrijven.

Vooral in deze periode van het jaar (herfst) en in deze gespannen en onrustige tijden. (o.w.v. Covid)

 

1. Branden van witte salie

In Noord-Amerikaanse traditie waar verbranden van witte saliebundels al generaties lang door sjamanen wordt gebruikt als ritueel om negatieve energieën rondom personen en in leefruimten te verwijderen. Dit noemen we ook ‘Smudgen’.

Je kan met een rokende bundel van witte saliebladeren heel je ruimte rond gaan. Je kan ook materiaal of bijvoorbeeld een zetel waar veel andere personen gaan in zitten zuiveren van negatieve energie. Doe dit altijd met de juiste positieve intentie. 

 

2. Branden van Palo santo

Palo santo wordt ook wel het heilige hout genoemd. Loop door je huis zodat de rook haar reinigende werk kan doen.  Het hout wat wordt gebruikt voor spirituele doeleinden is afkomstig van reeds overleden bomen of afgevallen takken. Het is afkomstig van een heilige boom ‘Bursera Graveolens’. Deze bomen zijn te vinden in Peru, Ecuador en de Galapagos eilanden.

 

3. Branden van Copal

Copal is geschikt voor het branden op een kooltje. In de oude culturen van Midden-Amerika is Copal het wierookmiddel voor inwijdingen en goddelijke visioenen. Het opent het hart, verheldert de geest, goed voor reiniging en bescherming.

Copal kan gebruikt worden voor meditatie, bescherming en zuivering van ruimte`s, en kamers, personen om negatieve invloeden te verdrijven

4. Reinigen met kristallen

Kristallen zijn krachtige hulpbronnen voor het energetisch reinigen van je huis. Zorg wel eerst dat je edelsteen zelf goed gereinigd is zodat het de negatieve energieën makkelijk kan opnemen. Geef vervolgens je edelsteen de juiste intentie en functie mee. In principe zijn alle kristallen geschikt om energetisch schoon te maken, maar bergkristal is de sterkste cleaner.

Na het reinigen van je huis kun je een bergkristal, amethist en rozenkwarts in de ruimte plaatsen. Deze drie stenen vormen samen de ‘gouden driehoek’. De gouden driehoek dankt haar naam aan de complete energie die deze drie stenen samen hebben: liefde, inzicht, balans en harmonie. Door deze combinatie aan edelstenen in een driehoek te plaatsen, versterken ze elkaars krachten. Er ontstaat een stroom van positieve energie.

5. Reinigen met Aqua de Florida
Dit is één van mijn favorieten. De geur en werking is diep, fris, mysterieus en magisch.

Je kan wat florida water in je handen wrijven en over je hoofd bewegen en de geur opsnuiven. Het opent de bovenste kanalen en maakt de geest helder. Je kan er ook je lichaam mee inwrijven of een scheutej in je badwater doen.

Om je ruimte te zuiveren kan je het ook vernevelen op de plaatsen die je wil uitzuiveren.

Het originele Florida water komt uit Peru en is gemaakt op basis van alcohol, niet op basis van eau de cologne en is van het merk Murray & Lanman. Het wordt bijzonder veel gebruikt door de Q’ero paqo’s (sjamanen in Peru).

Toepassingen: Aura reinigen en beschermen

 

Producten om te reinigen zijn te verkrijgen bij Shivaya, alsook gratis info en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor de updates!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vuurelement 

De vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether zijn de bouwstenen van je persoonlijkheid. Ze staan voor verschillende karaktereigenschappen  die in een bepaalde verhouding in je aanwezig zijn.

Energie is de kracht die het jou mogelijk maakt om fysieke en niet-fysieke activiteiten te verrichten. De Chinezen bestuderen deze kracht al eeuwen en noemen haar ‘Qi’, ofwel levensenergie. Door de natuur nauwkeurig te observeren en te analyseren, ontdekten zij dat Qi in alles aanwezig is en ook constant in beweging.

Het natuurlijke ritme van de natuur.


Alles in de natuur verloopt volgens processen die zich steeds herhalen. Kijk maar naar de seizoenen. Deze processen verdelen zich in vijf steeds terugkerende fasen. In de TCG noemt men deze fasen zijn Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.

In de Vedische filosofie yoga spreekt men van aarde, water, vuur, lucht en ether. De cyclus en betekenis blijven enigszins hetzelfde.

 

Aarde – het element van concrete zaken, datgene wat tastbaar is, van je fysieke lichaam. 

Water – het element van emoties, gevoelsmatig, het verwerken van indrukken.
Vuur – het element van de wilskracht, creativiteit en kracht.
Lucht – het element van expressie, woorden en gedachten.
Ether – het element dat je los maakt van je persoonlijkheid, het element van verbinding en integratie met de totaliteit van het leven.

De vijf elementen staan ook voor vijf lagen van bewustzijn.

Aarde – het level van de eerste levensbehoeften: voedsel, geld, warmte, aandacht en onderdak.
Water – het bewustzijn van je emotionele beleving en het verwerken van gevoelens. Emoties worden veroorzaakt door dat wat nog niet geaard, nog niet volledig verwerkt is.
Vuur – het bewustzijn dat je keuzes kan maken. Je hoeft je niet alleen te laten leiden door gevoelens aangestuurd vanuit het water en aarde element of door beslissingen van anderen.
Lucht – het bewustzijn van de lichtheid en de ruimte om naar je leven te kijken, om anderen werkelijk te zien, en zo de nog onbewuste mogelijkheden van jou zelf te zien.
Ether – het spirituele bewustzijn, de ruimte om je leven als deel van een groot en samenhangend geheel te zien.

                                                         

Wat is vuur in de TCG?

Het vuur-element is gekoppeld aan de zomer, openheid, verbinding, en komt tot uiting als vreugde, manifesteren, liefde, lachen en enthousiasme. Dat is fantastisch als het in evenwicht is. Een overmaat van vuur kan zich tonen in te veel, te warm, de eeuwige clown, altijd praten, altijd "on", waardoor geen tijd van reflectie of rust. Teveel vuur manifesteert zich als angst en manie.


Aan de andere kant wanneer ons vuur slinkt voelen we ons ongeïnspireerd en voelen we dat we iets missen te delen. We zijn seksueel geremd, verlegen, emotionele koude, gemakkelijk te kwetsen, overdreven afhankelijk van anderen. We laten onze ware zelf niet zien. Symptomen van vuur tekort voelen we in gebrek aan warmte, verbinding en passie.​

Balance your fire!
De zon doet alles bloeien en rijpen.

Vuur is yang, een verspreidende, uitzettende energie. Het is het element die zorgt voor transformatiekracht en de van oorsprong goddelijke vonk van onze ziel. Als je vuur in balans is dan voel je vreugde, levendigheid, warmte, passie, blijheid,...

Kan jij genieten van het leven en draag je trots uit wie je bent?
Als de onbalans te lang duurt dan dwingt je lichaam je om het rustiger aan te doen, vuur stuurt namelijk de organen hart en dunne darm. En daar kan je de onbalans waarnemen, geven en nemen is niet in balans en je hart gaat soms fel te keer.  Of je hart sluit zich af. Tijd om liefdevol en begripvol naar jezelf en anderen te zijn. En contact te maken met wat je leven in leven brengt.

 

Voor meer vuur in je leven: eet meer bittere voedsel zoals artisjokken, kurkuma, zeer donkere chocolade, etc. en oefenen (Ja, zelfs als het een paar minuten van jumping jacks in uw woonkamer). Om te voeden zoek de warmte op, door middel van zonneschijn, interpersoonlijke verbinding of verkwikkende voedsel.

Als er teveel vuur is: drink meer water, eet pompoen, courgette, ... , kan mindfulness en meditatie helpen. Een kamille drankje, lavendel of Pepermunt zorgt voor afkoeling en rust.


Earth my body. Air my breath. Fire my will. Water my blood.

Als je niet in het hier en nu bent dan zit je in je hoofd. Nemen jouw gedachten het ook af en toe teveel over. Meestal zitten die in het verleden, of fantaseer je er vaak op los wat de toekomst betreft.
In het hier en nu kan je enkel je best doen in waar je NU mee bezig bent in volle bewustzijn. Je weet totaal niet wat er een volgend moment kan komen, dus hier en nu heb je, het verleden is voorbij, het heden is een illusie. Nu is het enige wat je hebt!  Het is de schat waarin alles verborgen ligt. Ontdek die schoonheid en sta in je aardse vuurkracht en laat de lucht je vullen met nieuwe energie om je Goddelijke kern te laten stralen!

Enkele vakantietips om je vuur in balans te brengen en in je lichaam te komen


Tip 1: Beweeg. Blijf je lichaam bewegen, maak je lichaam los, en voel bewust je beweging. Leg je favoriete muziek op en spontaan komt de energie op gang.  (ja zelf je emotie kan in beweging komen!)
Tip 2: zorg voor een goede nachtrust, laat media en eten 2u voor je naar bed gaat. Doe een ontspannende oefening vb paschimottanasana  (niet in je bed oefenen! want anders associeer je oefenen met slapen)

 

Tip 3: Ontspan, wandel in de natuur, mediteer, verzorg je lichaam met aandacht, schrijf zorgen of situaties van je af. 
Tip 4: Verwen jezelf. Doe per dag zeker iets wat je erg graag doet, iets waar je blij van wordt. Zie jezelf graag!
Tip 5: Maak verbinding met wat je energie geeft.  Wat wakkert je vuur aan? maak een moodboard en hang het op. Maak een afspraak voor een massage (Shiatsu brengt de energie in je lichaam terug in balans, zie voor info verder op mijn website!)
Tip 6: Adem goed. Breng je adem en aandacht naar je buik. 
Probeer evenveel tijden in en uit te ademen, tel mee. Adem dan wat langzamer en wat langer uit. Leg je handen op je buik en volg je ademstroom.
Tot slot: Plan niets in en geniet (liefst alleen) even van helemaal niets doen!

Dit zorgt dat je tijd neemt voor reflectie en in stilte en rust komen de beste ideeën.

 

 

 

LENTE - GROEI


Overgang van Yin naar Yang.

In de Yin/Yang theorie zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie). De nazomer staat in het midden, het sluit de groei van lente en zomer af.
Yin /Yang zijn Chinese begrippen. Het zijn twee tegengestelde en complementaire (elkaar aanvullende) waarden waarmee het universum zich toont.  Een symbool voor volmaakt evenwicht. Vb; mannelijk/vrouwelijk, warm/koud, stilstand /beweging, donker/licht…  Het één kan niet zonder het ander.

De theorie van de 5 elementen is later dan de Yin/yang theorie ontstaan en voegt iets toe.

De 5 elementen hout, water, vuur, aarde en metaal weerspiegelen alle verschijnselen in de natuur en ook in de mens.  De elementen corresponderen met onze organen. Elke verstoring van de cyclus buiten of binnen het lichaam roept een reactie op van een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen. Van dit basisprincipe maakt shiatsu gebruik.

Een shiatsu behandeling kan dan ook echt weldaad bieden tijdens het wisselen van de seizoenen.

In de Traditionele Chinese geneeskunde hoort de lente bij het element Hout.

De andere vier elementen Vuur, Aarde, Metaal en Water horen respectievelijk bij de zomer, nazomer, herfst en winter.  De energie in die 5 elementen verloopt net zoals in de natuur. Er is beweging, verandering en herhaling en dat alles volgens vaste patronen. Het vormt de basis van het hele universum en alles erbinnen en het is terug te vinden in alles en in iedereen.

De vijf elementen voeden en controleren elkaar. Dit betekent dat vuur gevoed wordt door hout, aarde door vuur, metaal door aarde, water door metaal en hout door water. Net zoals in de natuur waar hout meer vuur maakt, de as van het vuur meer aarde, de mineralen van de aarde meer metaal, metaal meer water en water het hout weer laat groeien.

Er is ook een controlerende cyclus om ongeremde groei te belemmeren. Controleren binnen de 5 elementen betekent dat vuur onder controle wordt gehouden door water (water blust vuur), aarde door hout (wortels kunnen aarde breken en vasthouden), metaal door vuur (vuur doet metaal smelten), water door aarde (zand houdt water tegen) en hout door metaal (metaal kan hout kappen). De lente heeft het houtelement in zich. De specifieke kenmerken van dit element zijn: de kleur groen, de meridianen van Lever en Galblaas, ontwikkeling, groei, wind, ogen, pezen, de zure smaak en boosheid.

Kijk inderdaad maar naar buiten en zie de wereld weer groen worden. Het jonge groene blad is fris groen van kleur, nieuw leven , opstijgende energie (yang)

Zoals gezegd staat de lente voor groei en dat komt omdat het voorafgaande element, het Waterelement gezorgd heeft voor het innerlijke. Het herbronnen, terug in je kracht komen.

Het Hout element, dus de lever en galblaas, zijn verantwoordelijk voor het voeden van de pezen. Als er te weinig te voeden is, wil dat zeggen dat er te weinig bloed is om te circuleren. Mentaal is dit te vertalen dat de Lever (Yin orgaan, voedend) de plannen maakt en dat de Galblaas (Yang orgaan, bewegend) ze moet uitvoeren. Hier zie je vaak stagnaties in ontstaan. Dit kan ontaarden in veel plannen hebben, maar weinig uitvoeren. Of veel doen zonder gedegen planning en daardoor spaak lopen in een proces.

Het houtelement opent ook de ogen. Oog klachten zoals wazig zien, branderige ogen, vermoeide ogen zijn veelal een teken van een verzwakte Leverenergie. Denk hierbij aan hooikoorts in het voorjaar.

Samengevat komt het erop neer dat het Houtelement gevoed wordt door het Waterelement ( en gecontroleerd wordt door het Metaalelement (Longen). Dit samenspel moet goed functioneren om geen zwakte of exces op te lopen in de lente.

De emotie die gelinkt is aan het houtelement is woede, frustratie en agressie. De explosiviteit en expansie van de naar buiten gerichte energie van de lente kan soms heftig zijn. Het korte lontje ligt dan op de loer.

Net als de boom laat het element Hout ons zien hoe flexibel en sterk we zijn.

Op gevoelsniveau brengt de energie het vermogen om plannen te maken en uit te voeren.

Deze fase heeft dus een grote invloed op de verdere lichamelijke en geestelijke groei.

De houteigenschappen zijn; creativiteit, beweeglijkheid, besluitvaardigheid, idealisme en tolerantie.

Typische klachten in deze periode kunnen zijn; hoofdpijn en migraine, hoge bloeddruk, spierkramp, broze nagels, droge ogen, tranende ogen, hooikoorts, gynaecologische problemen zoals overvloedig of weinig bloedverlies bij menstruatie en PMS (pre-menstrueel syndroom). Klachten van de galblaas kunnen zijn: Ischias, spit, heupgewrichtproblemen en galstenen.

Wat je kan doen met voeding bij deze klachten zijn:

  • Vermijd hete en verwarmende (yange) voeding zoals pepers en knoflook.

  • Vermijd scherpe kruiden, kleurstoffen, conserveringsmiddelen.

  • Vermijd toegevoegde suiker.

  • Vermijd koffie en alcohol.

  • Vermijd vette voeding.

Om het Hout-element te herstellen en te versterken kan je volgende voedingsmiddelen meer op de kaart zetten:

  • Zure fruitsoorten zoals ananas, kiwi, rabarber, citroen, sinaasappel en zure appel.

  • Groenten als augurk, zuurkool tomaat, en spruiten.

  • Granen als gort en spelt.

  • Dranken als: kersensap, hibiscusthee, rozenbottelthee, brandnetelthee of soep

  • Alle groene groenten

Het Hout-element is lastig om met voeding alleen te balanceren. Beweging kan je hierin ook helpen, en essentiële olie geeft ook vaak opmerkelijke resultaten. Dat je met voeding alleen maar beperkt effect sorteert komt omdat de energie van het Hout-element erg sterk is en voeding alleen hierop vaak onvoldoende effect heeft.

Bavikhoofsestraat 38, 8520 Kuurne

info@shivaya.be - Tel: 0472 28 56 03

KADOBON nodig?

Gratis bestelling aan huis, inclusief leuke attentie!