Het vuurelement 

De vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether zijn de bouwstenen van je persoonlijkheid. Ze staan voor verschillende karaktereigenschappen  die in een bepaalde verhouding in je aanwezig zijn.

Energie is de kracht die het jou mogelijk maakt om fysieke en niet-fysieke activiteiten te verrichten. De Chinezen bestuderen deze kracht al eeuwen en noemen haar ‘Qi’, ofwel levensenergie. Door de natuur nauwkeurig te observeren en te analyseren, ontdekten zij dat Qi in alles aanwezig is en ook constant in beweging.

Het natuurlijke ritme van de natuur.


Alles in de natuur verloopt volgens processen die zich steeds herhalen. Kijk maar naar de seizoenen. Deze processen verdelen zich in vijf steeds terugkerende fasen. In de TCG noemt men deze fasen zijn Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.

In de Vedische filosofie yoga spreekt men van aarde, water, vuur, lucht en ether. De cyclus en betekenis blijven enigszins hetzelfde.

 

Aarde – het element van concrete zaken, datgene wat tastbaar is, van je fysieke lichaam. 

Water – het element van emoties, gevoelsmatig, het verwerken van indrukken.
Vuur – het element van de wilskracht, creativiteit en kracht.
Lucht – het element van expressie, woorden en gedachten.
Ether – het element dat je los maakt van je persoonlijkheid, het element van verbinding en integratie met de totaliteit van het leven.

De vijf elementen staan ook voor vijf lagen van bewustzijn.

Aarde – het level van de eerste levensbehoeften: voedsel, geld, warmte, aandacht en onderdak.
Water – het bewustzijn van je emotionele beleving en het verwerken van gevoelens. Emoties worden veroorzaakt door dat wat nog niet geaard, nog niet volledig verwerkt is.
Vuur – het bewustzijn dat je keuzes kan maken. Je hoeft je niet alleen te laten leiden door gevoelens aangestuurd vanuit het water en aarde element of door beslissingen van anderen.
Lucht – het bewustzijn van de lichtheid en de ruimte om naar je leven te kijken, om anderen werkelijk te zien, en zo de nog onbewuste mogelijkheden van jou zelf te zien.
Ether – het spirituele bewustzijn, de ruimte om je leven als deel van een groot en samenhangend geheel te zien.

                                                         

Wat is vuur in de TCG?

Het vuur-element is gekoppeld aan de zomer, openheid, verbinding, en komt tot uiting als vreugde, manifesteren, liefde, lachen en enthousiasme. Dat is fantastisch als het in evenwicht is. Een overmaat van vuur kan zich tonen in te veel, te warm, de eeuwige clown, altijd praten, altijd "on", waardoor geen tijd van reflectie of rust. Teveel vuur manifesteert zich als angst en manie.


Aan de andere kant wanneer ons vuur slinkt voelen we ons ongeïnspireerd en voelen we dat we iets missen te delen. We zijn seksueel geremd, verlegen, emotionele koude, gemakkelijk te kwetsen, overdreven afhankelijk van anderen. We laten onze ware zelf niet zien. Symptomen van vuur tekort voelen we in gebrek aan warmte, verbinding en passie.

Balance your fire!
De zon doet alles bloeien en rijpen.

Vuur is yang, een verspreidende, uitzettende energie. Het is het element die zorgt voor transformatiekracht en de van oorsprong goddelijke vonk van onze ziel. Als je vuur in balans is dan voel je vreugde, levendigheid, warmte, passie, blijheid,...

Kan jij genieten van het leven en draag je trots uit wie je bent?
Als de onbalans te lang duurt dan dwingt je lichaam je om het rustiger aan te doen, vuur stuurt namelijk de organen hart en dunne darm. En daar kan je de onbalans waarnemen, geven en nemen is niet in balans en je hart gaat soms fel te keer.  
Of je hart sluit zich af. Tijd om liefdevol en begripvol naar jezelf en anderen te zijn. En contact te maken met wat je leven in leven brengt.

 

Voor meer vuur in je leven: eet meer bittere voedsel zoals artisjokken, kurkuma, zeer donkere chocolade, etc. en oefenen (Ja, zelfs als het een paar minuten van jumping jacks in uw woonkamer). Om te voeden zoek de warmte op, door middel van zonneschijn, interpersoonlijke verbinding of verkwikkende voedsel.

Als er teveel vuur is: drink meer water, eet pompoen, courgette, ... , kan mindfulness en meditatie helpen. Een kamille drankje, lavendel of Pepermunt zorgt voor afkoeling en rust.


Earth my body. Air my breath. Fire my will. Water my blood.

Als je niet in het hier en nu bent dan zit je in je hoofd. Nemen jouw gedachten het ook af en toe teveel over. Meestal zitten die in het verleden, of fantaseer je er vaak op los wat de toekomst betreft.
In het hier en nu kan je enkel je best doen in waar je NU mee bezig bent in volle bewustzijn. Je weet totaal niet wat er een volgend moment kan komen, dus hier en nu heb je, het verleden is voorbij, het heden is een illusie. Nu is het enige wat je hebt!  Het is de schat waarin alles verborgen ligt. Ontdek die schoonheid en sta in je aardse vuurkracht en laat de lucht je vullen met nieuwe energie om je Goddelijke kern te laten stralen!

Enkele vakantietips om je vuur in balans te brengen en in je lichaam te komen


Tip 1: Beweeg. Blijf je lichaam bewegen, maak je lichaam los, en voel bewust je beweging. Leg je favoriete muziek op en spontaan komt de energie op gang.  (ja zelf je emotie kan in beweging komen!)
Tip 2: zorg voor een goede nachtrust, laat media en eten 2u voor je naar bed gaat. Doe een ontspannende oefening vb paschimottanasana  (niet in je bed oefenen! want anders associeer je oefenen met slapen)

 

 

 

 

Tip 3: Ontspan, wandel in de natuur, mediteer, verzorg je lichaam met aandacht, schrijf zorgen of situaties van je af. 
Tip 4: Verwen jezelf. Doe per dag zeker iets wat je erg graag doet, iets waar je blij van wordt. Zie jezelf graag!
Tip 5: Maak verbinding met wat je energie geeft.  Wat wakkert je vuur aan? maak een moodboard en hang het op. Maak een afspraak voor een massage (Shiatsu brengt de energie in je lichaam terug in balans, zie voor info verder op mijn website!)
Tip 6: Adem goed. Breng je adem en aandacht naar je buik. 
Probeer evenveel tijden in en uit te ademen, tel mee. Adem dan wat langzamer en wat langer uit. Leg je handen op je buik en volg je ademstroom.
Tot slot: Plan niets in en geniet (liefst alleen) even van helemaal niets doen!

Dit zorgt dat je tijd neemt voor reflectie en in stilte en rust komen de beste ideeën.

 

 

 

LENTE - GROEI


Overgang van Yin naar Yang.

In de Yin/Yang theorie zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie). De nazomer staat in het midden, het sluit de groei van lente en zomer af.
Yin /Yang zijn Chinese begrippen. Het zijn twee tegengestelde en complementaire (elkaar aanvullende) waarden waarmee het universum zich toont.  Een symbool voor volmaakt evenwicht. Vb; mannelijk/vrouwelijk, warm/koud, stilstand /beweging, donker/licht…  Het één kan niet zonder het ander.

De theorie van de 5 elementen is later dan de Yin/yang theorie ontstaan en voegt iets toe.

De 5 elementen hout, water, vuur, aarde en metaal weerspiegelen alle verschijnselen in de natuur en ook in de mens.  De elementen corresponderen met onze organen. Elke verstoring van de cyclus buiten of binnen het lichaam roept een reactie op van een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen. Van dit basisprincipe maakt shiatsu gebruik.

Een shiatsu behandeling kan dan ook echt weldaad bieden tijdens het wisselen van de seizoenen.

In de Traditionele Chinese geneeskunde hoort de lente bij het element Hout.

De andere vier elementen Vuur, Aarde, Metaal en Water horen respectievelijk bij de zomer, nazomer, herfst en winter.  De energie in die 5 elementen verloopt net zoals in de natuur. Er is beweging, verandering en herhaling en dat alles volgens vaste patronen. Het vormt de basis van het hele universum en alles erbinnen en het is terug te vinden in alles en in iedereen.

De vijf elementen voeden en controleren elkaar. Dit betekent dat vuur gevoed wordt door hout, aarde door vuur, metaal door aarde, water door metaal en hout door water. Net zoals in de natuur waar hout meer vuur maakt, de as van het vuur meer aarde, de mineralen van de aarde meer metaal, metaal meer water en water het hout weer laat groeien.

Er is ook een controlerende cyclus om ongeremde groei te belemmeren. Controleren binnen de 5 elementen betekent dat vuur onder controle wordt gehouden door water (water blust vuur), aarde door hout (wortels kunnen aarde breken en vasthouden), metaal door vuur (vuur doet metaal smelten), water door aarde (zand houdt water tegen) en hout door metaal (metaal kan hout kappen). De lente heeft het houtelement in zich. De specifieke kenmerken van dit element zijn: de kleur groen, de meridianen van Lever en Galblaas, ontwikkeling, groei, wind, ogen, pezen, de zure smaak en boosheid.

Kijk inderdaad maar naar buiten en zie de wereld weer groen worden. Het jonge groene blad is fris groen van kleur, nieuw leven , opstijgende energie (yang)

Zoals gezegd staat de lente voor groei en dat komt omdat het voorafgaande element, het Waterelement gezorgd heeft voor het innerlijke. Het herbronnen, terug in je kracht komen.

Het Hout element, dus de lever en galblaas, zijn verantwoordelijk voor het voeden van de pezen. Als er te weinig te voeden is, wil dat zeggen dat er te weinig bloed is om te circuleren. Mentaal is dit te vertalen dat de Lever (Yin orgaan, voedend) de plannen maakt en dat de Galblaas (Yang orgaan, bewegend) ze moet uitvoeren. Hier zie je vaak stagnaties in ontstaan. Dit kan ontaarden in veel plannen hebben, maar weinig uitvoeren. Of veel doen zonder gedegen planning en daardoor spaak lopen in een proces.

Het houtelement opent ook de ogen. Oog klachten zoals wazig zien, branderige ogen, vermoeide ogen zijn veelal een teken van een verzwakte Leverenergie. Denk hierbij aan hooikoorts in het voorjaar.

Samengevat komt het erop neer dat het Houtelement gevoed wordt door het Waterelement ( en gecontroleerd wordt door het Metaalelement (Longen). Dit samenspel moet goed functioneren om geen zwakte of exces op te lopen in de lente.

De emotie die gelinkt is aan het houtelement is woede, frustratie en agressie. De explosiviteit en expansie van de naar buiten gerichte energie van de lente kan soms heftig zijn. Het korte lontje ligt dan op de loer.

Net als de boom laat het element Hout ons zien hoe flexibel en sterk we zijn.

Op gevoelsniveau brengt de energie het vermogen om plannen te maken en uit te voeren.

Deze fase heeft dus een grote invloed op de verdere lichamelijke en geestelijke groei.

De houteigenschappen zijn; creativiteit, beweeglijkheid, besluitvaardigheid, idealisme en tolerantie.

Typische klachten in deze periode kunnen zijn; hoofdpijn en migraine, hoge bloeddruk, spierkramp, broze nagels, droge ogen, tranende ogen, hooikoorts, gynaecologische problemen zoals overvloedig of weinig bloedverlies bij menstruatie en PMS (pre-menstrueel syndroom). Klachten van de galblaas kunnen zijn: Ischias, spit, heupgewrichtproblemen en galstenen.

Wat je kan doen met voeding bij deze klachten zijn:

  • Vermijd hete en verwarmende (yange) voeding zoals pepers en knoflook.

  • Vermijd scherpe kruiden, kleurstoffen, conserveringsmiddelen.

  • Vermijd toegevoegde suiker.

  • Vermijd koffie en alcohol.

  • Vermijd vette voeding.

Om het Hout-element te herstellen en te versterken kan je volgende voedingsmiddelen meer op de kaart zetten:

  • Zure fruitsoorten zoals ananas, kiwi, rabarber, citroen, sinaasappel en zure appel.

  • Groenten als augurk, zuurkool tomaat, en spruiten.

  • Granen als gort en spelt.

  • Dranken als: kersensap, hibiscusthee, rozenbottelthee, brandnetelthee of soep

  • Alle groene groenten

Het Hout-element is lastig om met voeding alleen te balanceren. Beweging kan je hierin ook helpen, en essentiële olie geeft ook vaak opmerkelijke resultaten. Dat je met voeding alleen maar beperkt effect sorteert komt omdat de energie van het Hout-element erg sterk is en voeding alleen hierop vaak onvoldoende effect heeft.

Bavikhoofsestraat 38, 8520 Kuurne

info@shivaya.be - Tel: 0472 28 56 03

KADOBON nodig?

Gratis bestelling aan huis, inclusief leuke attentie!