top of page
  • Foto van schrijverKathy

De kracht van verborgen loyaliteiten

Bijgewerkt op: 21 okt. 2022

Jouw belangen zijn evenveel waard als die van anderen en verdienen het om daar moeite voor te doen, daar trouw aan zijn is een must. Wees je echter bewust dat verborgen loyaliteiten je unieke levensstroom kunnen blokkeren.

Handelen en ZIJN -van wat of wie je denkt- dat anderen van jou verwachten of om loyaal te zijn aan iets of aan iemand, is iets dat je na een tijdje helemaal gek kan maken. In het verleden had ik een alarmerend gebrek aan loyaliteit aan mezelf. Je verliest vervolgens de grip op jezelf en je leven.


Natuurlijk dit soort gelofte, waarbij ik mij effectief onder een bus bleef gooien voor iemand of iets die mijn levensenergie belemmerde, is hoe ik me uiteindelijk diep gecompromitteerd en afgewezen voelde.


Ik ben niet de enige die niet op de hoogte was van wat verborgen loyaliteiten kunnen doen met je leven en wat het betekent.

Ben je bereid om de essentie van wie je bent in gevaar te brengen en zelfs je bereidheid om je emotionele, mentale, fysieke en spirituele welzijn in gevaar te brengen, voor loyaliteit en toewijding?


Loyaliteit is niet hetzelfde als geen grenzen hebben en je afkeren van slecht gedrag en situaties.


Wat is loyaliteit dan wel?

Loyaliteit is een gevoel van respect en trouw jegens iets of iemand. Dit kan zijn: een persoon, inzet, gemeenschap, organisatie, morele principes, een beleid, …; of anderen.

De term loyaliteit komt uit het Latijn "Legalen" wat "respect voor de wet" betekent.

Loyaliteit, dat gevoel van waar we consequent communiceren en onze sterke gevoelens van steun tonen, heeft een basis van realiteit nodig en op zijn minst erkenning, zorg, vertrouwen en respect. Er zijn echter verschillende soorten loyaliteiten.

Ik ga even in op verborgen loyaliteiten die zorgen dat we telkens dezelfde handelingen of situaties herhalen, die ons eigenlijk geen goed doen en ons in onbalans brengen of ons pijn blijven doen.


Iedereen heeft verborgen loyaliteiten. We hebben allemaal loyaliteit aan (geloof)systemen, familieleden, broers en zussen, grootouders, aan het lijden van onze voorouders, of aan groepen mensen waarvan we ons misschien niet bewust van zijn. Loyaliteit is op zichzelf niet verkeerd en is een uiterst belangrijke eigenschap in relaties, maar is vaak verbonden met zelf sabotage.


Het begint met onze loyaliteit aan degenen die ons het leven hebben gegeven.


“De liefde begint met zichzelf, slechts als men liefde te veel heeft kan men er van wegschenken, slechts als een kachel helemaal warm was geworden kon die beginnen warmte af te geven” Louis Paul Boon


Opstellingenwerk laat ons keer op keer zien hoe verborgen loyaliteiten de oorzaak zijn van beperkingen op specifieke levensgebieden. B.v.: Het kan moeilijk zijn om gelukkig te zijn in je liefdesrelaties wanneer je moeder niet gelukkig was of geen man had of Je hebt een slechte relatie met geld bijvoorbeeld omdat er schaarste was in je systeem van herkomst. De loyaliteit om erbij te horen, het verlangen om onvoorwaardelijk geliefd te zijn, en nog veel meer redenen, kunnen ons op een of meer gebieden blokkeren.

Tegenwoordig is het erg populair om te praten over “blokkades opruimen”, maar eerst dienen we te achterhalen waar die vandaan komen en waarom deze zich aandienen.


“Verzet is trouw aan het oude en staat ontwikkeling in de weg. Elke verwachting is dus gekoppeld aan iets dat al bekend is. Alleen wat me tot op het bot door elkaar schudt, leidt me verder. De starheid breekt, de groei volgt. Uiteindelijk kunnen we ons alleen maar verwonderen over waar we ons bevinden.” Bert Hellinger


Dat wat onze grootouders of overgrootouders hebben meegemaakt wordt biologisch aan ons doorgegeven. Als onze grootouders een oorlog hebben moeten ontvluchten, of een trauma hebben opgelopen, kan dat bijvoorbeeld het effect op hun bijniersysteem van generatie op generatie hebben doorgegeven, met gevolgen voor ons organensysteem, de spijsvertering en het metabolisme.


Traumatische gebeurtenissen laten emotionele littekens achter die het patroon van iemands leven jarenlang kunnen beïnvloeden, maar ze kunnen ook een emotionele indruk achterlaten op de gezinsziel. Die kunnen latere generaties gevoelens ervaren wat kan leiden tot alcohol- of drugsmisbruik, depressie, destructieve relaties, bipolaire stoornis of ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker.

Kinderen bijvoorbeeld durven zelden of nooit een gelukkiger of een bevredigender leven leiden dan hun ouders. Onbewust blijven ze trouw aan familietraditie(s) die onzichtbaar blijven werken.'


"Het idee of verlangen dat een partner voor je geluk kan of moet zorgen is één van de meest destructieve ideeën die over relaties bestaat." Indra T.


Uit liefde 'reproduceren' we onbewust het leven van een van onze vorige familieleden. We leven niet volledig ons eigen leven, maar gedeeltelijk dat van een ander. Wanneer we een of meer schadelijke symptomen ervaren, is de kans groot dat we verstrikt raken in ons familiesysteem.

Deze onderstromen worden vaak ervaren als daden van het lot, omdat ze blindelings worden gevolgd, wat resulteert in ongelukkige relaties, problemen met werk of zaken, en zelfs ziekte. Het verleden herhaald zich, keer op keer als we daar niet bewust van zijn.


Erkennen en respecteren dat je misschien deels het lot van een voorouder leeft, herstelt de balans en harmonie, waardoor de liefde weer kan stromen. De helende kracht van het opstellingswerk kan worden ervaren zonder de noodzaak om te diep in persoonlijke details te duiken.

Het succes van Familieopstellingen ligt in het vermogen om een ​​diep bewustzijn, begrip en acceptatie van “wat is” tot stand te brengen. Er vinden resoluties plaats die niet bereikt kunnen worden door het logische, rationele denken.


"Het blootleggen van de logica van het eigen levensverhaal is misschien wel de enige manier

waarop wij betekenis kunnen geven aan ons bestaan." Connie Palmen


Wees je bewust dat verborgen loyaliteit wel eens aan de basis kunnen liggen van telkens terugkerend leed in je leven en je relaties. Dit is geen oordeel naar ouders of voorouders maar naar een met respect kijken naar wat zij voor jou hebben gedragen en dat dit nu de kans krijgt om te helen en losgelaten te worden. Wees bewust en optimaliseer je levensenergie ten allen tijde, sta open om met een goede begeleiding te kijken naar de (verborgen) dynamieken in de systemen waarbij je betrokken bent. Zodat jij je leven kan leiden die je graag wilt.


Wens je graag meer informatie over familie- en Systeemopstellingen klik...

Of neem vrijblijvend contact met mij op. info@kathydobbels.be


Transformationele coach

Facilitator systemische opstellingen

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page