top of page
  • Foto van schrijverKathy

WINTER*

Tijd voor ruimte, pauze, een tijdloze tijd in het jaar.


Heel mijn systeem reageert, het wil vertragen, het wil rust, even niets....


We weten het wel, als mens horen we in harmonie te leven met de cyclus van de natuur. Wij zijn die natuur. Het dwingt ons om doorheen de donkere koude dagen te vertragen, even stil te staan, naar binnen te keren. Maar geven we daaraan toe?“The deepest feeling always shows itself in silence.”

Elk jaar kent jaargetijden die in de natuur zichtbaar zijn en een weerspiegeling vormen van perioden van innerlijke groei in bewustzijn. Elk nieuw jaar geeft een nieuwe fase van ervaringen en bewustwording aan, waardoor we ons als mens en als ziel verder kunnen ontplooien.

Het jaareinde fungeert als een fase waarin we kunnen loslaten wat niet meer dienstbaar is aan onze ontwikkeling, om ruimte te maken voor het nieuwe dat geboren wil worden.


Indien we verder de balans willen houden in de vijf fasen van hout, vuur, aarde, metaal en water, zoals beschreven in de filosofie van de Traditioneel Chinese Geneeswijze (TCM), dan dienen we rekening te houden met wat de seizoenen ons willen vertellen.

Deze tijd (winter) van het jaar behoort tot het water element, wat resoneert met de organen Blaas en *Nieren. Een tijd van bezinning en om nieuwe energie op te bouwen. Je krachten sparen om straks  -wanneer het terug lente wordt-  te kunnen uitbreken.


In rust en stilte ligt een grote kracht!

Alles in ons leven loopt exact volgens hetzelfde ritme als in de natuur. Wij kennen ook fases van stilstand, groei, manifestatie, voltooien, terugtrekken, verval, weer stilstaan. ... of anders gezegd, winter, lente, zomer, nazomer, herfst.


De *Nieren worden gezien als de bron van alle energie (Qì) in ons lichaam. Ze slaan alle reserve Qì op zodat deze aangesproken kan worden in tijden van stress, grote veranderingen, voor herstel, het voorkomen van ziekte, en om mooi oud te worden. In de winter dienen we goed voor onze nier - Qì te zorgen. We kunnen geen nieuwe nier energie opbouwen, we kunnen ze wel gezond en hoog houden. Daarom verlangt het lichaam naar rust, bezinning, behoud en opslag.


De winter draagt stilte in zich. Dit maakt dat we het niet hebben voor een stressvolle drukte in die periode, wat soms wel het geval is met de feestdagen. Ons lichaam vraagt eigenlijk iets anders.

Naarmate de dagen korter worden en de duisternis dieper wordt, kan het voor velen van ons een uitdagend seizoen zijn. Maar het is ook een tijd met veel potentieel en kansen, om onze diepste gedachten en gevoelens te verkennen en om contact te maken met ons spirituele zelf.

In dit seizoen van introspectie is het belangrijk om onze energie te benutten en ons te concentreren op het cultiveren van spirituele veerkracht. Dit betekent dat we voor onze fysieke, mentale en emotionele welzijn dienen te zorgen, dit door manieren te vinden om onszelf te voeden en te ondersteunen tijdens deze overgangstijd.

 

Het is een moment van naar binnen keren. Van stoppen en eindigen.

Om ons voor te bereiden op vernieuwing en een frisse start in het voorjaar.

Omarm de ware kracht en energie van deze periode van het jaar.  Water is een van de krachtigste fasen, het kan met dodelijke snelheid en kracht bewegen, maar het is ook geduldig. Het kan een hoekige steen helemaal rond en glad maken door er jarenlang overheen te stromen. En het kan verstillen als ijs. Al deze verschijningsvormen tonen ‘flexibiliteit’ aan en een ‘go with the flow’. Water past zich aan, is stil, geduldig maar ook onwrikbaar, vastberaden en niet te stoppen.


TIPS voor de winterperiode:
  • Neem iedere dag tijd voor zelfreflectie en zelfzorg. Dit kunnen activiteiten zijn zoals het bijhouden van een dagboek, meditatie, yoga of mantra’s zingen. Maar ook door het vinden van manieren om verbinding te maken met de natuur. Zo ga je een diepere verbinding met je innerlijke zelf beginnen te ontwikkelen en een groter gevoel van spirituele veerkracht weten te cultiveren.

  • Zoek ook manieren om contact te maken met anderen die je waarden en overtuigingen delen. Dit kan betekenen dat je je aansluit in een community of groep van een spirituele gemeenschap of samenkomt met vrienden en familie om deel te nemen aan rituelen en tradities die voor je betekenisvol en voedend zijn. Door je te omringen met ondersteunende en gelijkgestemde individuen, kun je ook kracht en troost vinden en dit heeft dan weer een groter gevoel van verbondenheid.

  • Ga tijdig slapen en geniet van een goede nachtrust. Kies voor warme voeding en warme dranken en kleed je ook warm aan. Zeker rond de zone van je nieren.

  • Omarm het onbekende en vertrouw het proces van groei en transformatie.


Door te zorgen voor ons fysieke, mentale en emotionele welzijn, en door een gevoel van spirituele veerkracht te cultiveren, kunnen we dit seizoen met gratie en veerkracht doorkomen en sterker en meer verbonden met ons ware zelf tevoorschijn komen.


I lied and said I was busy. I was busy; but not in a way most people understand.

I was busy taking deeper breaths.

I was busy silencing irrational thoughts.

I was busy calming a racing heart.

I was busy telling myself I am okay.

 

Sometimes, this is my busy -

and I will not apologize for it.”  Brittin Oakmanr


EIGENSCHAPPEN VAN DE WINTER:

RICHTING: Noord

ELEMENT: Water

SEIZOEN: Winter

TIJD VAN DE DAG: middernacht

TIJDLIJN: tijdloos

CHAKRA'S: Muladhara, Svadhisthana

PLANTENCYCLUS: zaden, bollen en wortels

DIEREN: herbivoren

ZINTUIGEN: geur

LEVENSFASEN: ouderschap

UITDAGENDE EMOTIES: angst

ACTIE: voltooiing

LEREN CYCLI: conclusie

KLEINE PUNTEN: onbeweeglijk, geen nieuwe ideeën

OORZAKEN VAN BLOKKEREN: angst voor verandering

GENEZEN DOOR: belichaamd zijn in het hier en NU.


Lekkere drink voor de winter: Kurkuma Latte


Heb je vragen rond dit artikel?

Heb je het moeilijk om de winterperiode door te komen?

Heb je duistere gedachten, stress of andere ongemakken?

Neem contact op of stuur een mailtje met je vraag naar : info@shivaya.be


Namasté

Kathy


Have a lovely winter!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page