top of page
  • Foto van schrijverKathy

Zelfwaarde als sleutel tot groei en succes

Bijgewerkt op: 26 mei

In onze snelle en vaak veeleisende wereld kan het gemakkelijk zijn om jezelf te verliezen in de drukte en verwachtingen van het dagelijks leven. We vergeten soms hoe belangrijk het is om ons waardig te voelen...


Ons waardig voelen vormt net de basis voor persoonlijke groei en succes. Maar wat betekent het eigenlijk om je waardig te voelen, en hoe kun je dit gevoel cultiveren?


Wat betekent het om je waardig te voelen'?

Je waardig voelen gaat over het diepgaande besef dat je waardevol en ‘genoeg’ bent, precies zoals je bent. Het is het vertrouwen in je eigen kunnen, het erkennen van je kracht en competenties, en het weten dat je recht hebt op geluk en succes. Dit gevoel is essentieel omdat het de manier beïnvloedt waarop je jezelf presenteert in de wereld en hoe je omgaat met de uitdagingen en kansen in je leven.


Eigenwaarde, Minderwaardigheid of Zelfwaarde?

Eigenwaarde: Dit is het gevoel van persoonlijke waarde en een gevoel van belangrijkheid. Eigenwaarde is het fundament waarop we onze zelfperceptie bouwen. Het beïnvloedt hoe we onszelf zien en hoe we ons gedragen in de wereld. Wanneer we een sterke eigenwaarde hebben, zijn we in staat om met vertrouwen ons te tonen in de wereld en om gezonde grenzen te kunnen stellen.


Minderwaardigheid: Tara Brach, klinisch psycholoog en boeddhistische meditatiedocent, beschrijft minderwaardigheid als een trance. ‘In deze trance lijken we de hoofdpersoon van een vaststaand script waarin we niet goed genoeg zijn. We zitten vast in negatieve verhalen en angst voor falen of afwijzing en worstelen om ergens te komen, een beter persoon te worden en willen vooral fouten vermijden.  Inherent is het geloof dat hoe hard we ook proberen, we altijd, op de een of andere manier, tekort zullen schieten.’  Minderwaardigheid scheidt ons van anderen. Hoe sterker ons gevoel tekort te schieten, hoe kwetsbaarder en eenzamer we ons kunnen voelen. Dit gevoel is hardnekkig omdat we perfectie nastreven, gebaseerd op de aanname dat we onszelf moeten verbeteren om geaccepteerd te worden.


Zelfwaarde: Zelfwaarde is nauw verwant aan eigenwaarde, maar gaat dieper. Het is het intrinsieke gevoel dat je waard bent om gelukkig te zijn en succesvol te zijn, ongeacht externe omstandigheden. Zelfwaarde is stabieler dan eigenwaarde, omdat het niet afhankelijk is van prestaties of goedkeuring van anderen.

“Confront the dark parts of yourself, and work to banish them with illumination and forgiveness. Your willingness to wrestle with your demons will cause your angels to sing.”

August Wilson


Het belang van 'Waardigheid'

Zelfvertrouwen en Zelfacceptatie: Waardigheid begint met zelfacceptatie. Door jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je imperfecties, bouw je aan een solide basis van zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen stelt je in staat om moedig en authentiek in het leven te staan.


Kracht en Competenties Benutten: Wanneer je je waardig voelt, ben je meer geneigd om je vaardigheden en talenten ten volle te benutten. Je durft risico's te nemen, nieuwe dingen te proberen en uit je comfortzone te stappen.


Leiderschap en Verantwoordelijkheid: Je waardig voelen betekent ook dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en keuzes. Dit is een vorm van leiderschap die begint bij jezelf. Door deze verantwoordelijkheid te omarmen, creëer je de basis voor succes op alle gebieden van je leven.


Mijn persoonlijke reis

Ik weet uit eigen ervaring hoe krachtig het is om je waardig te voelen. Lange tijd zat ik vast in een trance van minderwaardigheid, zoals Tara Brach het beschrijft. Ik wachtte op het perfecte moment, wou alles perfect voorbereiden voor ik de sprong durfde te wagen om te gaan voor wat ik echt wilde. Ik realiseerde me echter dat dit moment nooit zou komen.

Toen ik besloot om in beweging te komen en mijn waardigheid te omarmen, begon de wereld met me mee te bewegen. Het was alsof een innerlijke kracht ontwaakte, waardoor ik mijn doelen met meer vastberadenheid en passie kon nastreven.


Hoe Cultiveer je Waardigheid?

Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om stil te staan bij je gevoelens van eigenwaarde, minderwaardigheid en zelfwaarde. Vraag jezelf af: ‘Hoe toon ik mij aan de wereld?’ Kan ik zijn wie ik ben en durf ik gaan voor mijn dromen en verlangens? Als ik mezelf tegenhoudt om voluit te leven vanuit wie ik ben, hoe kan ik deze barrières overwinnen?

Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Dit omvat gezonde voeding, voldoende rust, en het omarmen van activiteiten die je gelukkig maken.

Grenzen Stellen: Leer nee zeggen tegen dingen die je energie wegnemen. Werken vanuit je talenten en kwaliteiten geeft energie, voldoening en plezier. Dit helpt je om je focus te richten op wat echt belangrijk voor je is.

Omring je met Positiviteit: Omring jezelf met mensen die je waarderen en steunen. Positieve invloeden kunnen je helpen om je eigenwaarde te erkennen en te versterken.

Actie Ondernemen: Begin klein en onderneem elke dag een actie die je dichter bij je doelen brengt. Elke stap, hoe klein ook, is een bevestiging van je waarde en kracht.

““The worst loneliness is to not be comfortable with yourself.” Mark Twain

Conclusie

Je waardig voelen is geen eindbestemming, maar een voortdurende reis van zelfontdekking en groei. Het vraagt om dagelijkse aandacht voor wie je bent en om bewuste keuzes te maken. Maar als je deze reis aangaat, zul je ontdekken dat het je niet alleen helpt om je doelen te bereiken en succesvol te zijn, maar ook voor een gelukkiger en vervuld te leven.

Neem vandaag de eerste stap en omarm je waardigheid, want wanneer jij beweegt, beweegt de wereld.

 

You are enough.

You matter.

Value yourself.

You earned this.

You are priceless.

Value begins within.

You deserve the best.

You make a difference.

You deserve everything.

Your contributions matter.

 

Hoe vaak neem je de tijd om je eigenwaarde en kracht te erkennen? Wat zou er veranderen als je dit dagelijks deed?


Welke talenten en competenties heb je die je nog niet volledig benut? Wat houdt je tegen?


Wat betekent 'je waardig voelen' voor jou persoonlijk? Hoe zou je leven eruitzien als je dit volledig omarmt?

 

Vragen i.v.m. met dit artikel?

Neem contact met mij op via het telefoonnummer: 0472 28 56 03 of stuur een mailtje naar:

info@shivaya.ben

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WINTER*

Comments


bottom of page