top of page
  • Foto van schrijverKathy

Lente & nieuwe groei

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021


Van Yin naar Yang


In de Yin/Yang theorie zijn lente en zomer Yang (opstijgende energie) en herfst en winter Yin (dalende energie). De nazomer staat in het midden, het sluit de groei van lente en zomer af. Yin /Yang zijn Chinese begrippen. Het zijn twee tegengestelde en complementaire (elkaar aanvullende) waarden waarmee het universum zich toont. Een symbool voor volmaakt evenwicht. Vb; mannelijk/vrouwelijk, warm/koud, stilstand /beweging, donker/licht… Het één kan niet zonder het ander.

De theorie van de 5 elementen is later dan de Yin/yang theorie ontstaan en voegt iets toe.

De 5 elementen hout, water, vuur, aarde en metaal weerspiegelen alle verschijnselen in de natuur en ook in de mens. De elementen corresponderen met onze organen. Elke verstoring van de cyclus buiten of binnen het lichaam roept een reactie op van een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen. Van dit basisprincipe maakt shiatsu gebruik.

Een shiatsu behandeling kan dan ook echt weldaad bieden tijdens het wisselen van de seizoenen. Maar beweging is ook aan te raden, Yoga kan daarbij zorgen voor een goede stofwisseling en balans. Maar ook in de natuur gaan wandelen en genieten van de groene kleur van de lente zal al snel deugdzaam voelen.


In de Traditionele Chinese geneeskunde hoort de lente bij het element Hout. De andere vier elementen Vuur, Aarde, Metaal en Water horen respectievelijk bij de zomer, nazomer, herfst en winter.

De energie in die 5 elementen verloopt net zoals in de natuur. Er is beweging, verandering en herhaling en dat alles volgens vaste patronen. Het vormt de basis van het hele universum en alles erbinnen en het is terug te vinden in alles en in iedereen.


Voedende cyclus

De vijf elementen voeden en controleren elkaar. Dit betekent dat vuur gevoed wordt door hout, aarde door vuur, metaal door aarde, water door metaal en hout door water. Net zoals in de natuur waar hout meer vuur maakt, de as van het vuur meer aarde, de mineralen van de aarde meer metaal, metaal meer water en water het hout weer laat groeien.


Controlerende cyclus

Er is ook een controlerende cyclus om ongeremde groei te belemmeren. Controleren binnen de 5 elementen betekent dat vuur onder controle wordt gehouden door water (water blust vuur), aarde door hout (wortels kunnen aarde breken en vasthouden), metaal door vuur (vuur doet metaal smelten), water door aarde (zand houdt water tegen) en hout door metaal (metaal kan hout kappen).

De lente heeft het houtelement in zich. De specifieke kenmerken van dit element zijn: de kleur groen, de meridianen van Lever en Galblaas, ontwikkeling, groei, wind, ogen, pezen, de zure smaak en boosheid. Kijk maar naar buiten en zie de wereld weer groen worden. Het jonge groene blad is fris groen van kleur, nieuw leven , opstijgende energie (yang)

Zoals gezegd staat de lente voor groei en dat komt omdat het voorafgaande element, het Waterelement gezorgd heeft voor het innerlijke, het herbronnen, het terug in je kracht komen.


Stagnatie klachten

Het Hout element, de lever en galblaas, zijn verantwoordelijk voor het voeden van de pezen. Als er te weinig te voeden is, wil dat zeggen dat er te weinig bloed is om te circuleren. Mentaal is dit te vertalen dat de Lever (Yin orgaan, voedend) de plannen maakt en dat de Galblaas (Yang orgaan, bewegend) ze moet uitvoeren. Hier zie je vaak stagnaties in ontstaan. Dit kan ontaarden in veel plannen hebben, maar weinig uitvoeren. Of veel doen zonder gedegen planning en daardoor spaak lopen in een proces.

Het houtelement opent ook de ogen. Oogklachten zoals wazig zien, branderige ogen, vermoeide ogen zijn veelal een teken van een verzwakte Leverenergie. Denk hierbij aan hooikoorts in het voorjaar.

Samengevat komt het erop neer dat het Houtelement gevoed wordt door het Waterelement ( en gecontroleerd wordt door het Metaalelement (Longen). Dit samenspel moet goed functioneren om geen zwakte of exces op te lopen in de lente.

De emotie die gelinkt is aan het houtelement is woede, frustratie en agressie. De explosiviteit en expansie van de naar buiten gerichte energie van de lente kan soms heftig zijn. Het korte lontje ligt dan op de loer.


Net als de boom laat het element Hout ons zien hoe flexibel en sterk we zijn.

Op gevoelsniveau brengt de energie het vermogen om plannen te maken en uit te voeren.

Deze fase heeft dus een grote invloed op de verdere lichamelijke en geestelijke groei.

De houteigenschappen zijn; creativiteit, beweeglijkheid, besluitvaardigheid, idealisme en tolerantie.

Typische klachten in deze periode kunnen zijn; hoofdpijn en migraine, hoge bloeddruk, spierkramp, broze nagels, droge ogen, tranende ogen, hooikoorts, gynaecologische problemen zoals overvloedig of weinig bloedverlies bij menstruatie en PMS (pre-menstrueel syndroom). Klachten van de galblaas kunnen zijn: Ischias, spit, heupgewricht problemen en galstenen.

Wat je kan doen met voeding bij deze klachten zijn:

Vermijd hete en verwarmende (yange) voeding zoals pepers en knoflook.

Vermijd scherpe kruiden, kleurstoffen, conserveermiddelen. Vermijd toegevoegde suiker, koffie en alcohol. En ook snelle vette voeding.


Om het Hout-element te herstellen en te versterken kan je volgende voedingsmiddelen meer op de kaart zetten:

* Zure fruitsoorten zoals ananas, kiwi, rabarber, citroen, sinaasappel en zure appel. Groenten als augurk, zuurkool tomaat, en spruiten. Granen als gort en spelt.

* Dranken als: kersensap, hibiscusthee, rozenbottelthee, brandnetelthee of soep

* Alle groene groenten.


Het Hout-element is lastig om met voeding alleen te balanceren. Beweging kan je hierin ook helpen, en essentiële olie geeft ook vaak opmerkelijke resultaten. Dat je met voeding alleen maar beperkt effect hebt komt omdat de energie van het Hout-element erg sterk is en voeding alleen hierop vaak onvoldoende effect heeft.


Zoals ik reeds aangaf kan een massage de balans helpen herstellen, een detoxkuur kan mee ondersteunen en DETOXYOGA maakt het compleet!


Af en toe wordt een DETOXYOGA georganiseerd bij Shivaya.

Zie voor meer komende activiteiten bij workshops op de website of kijk in de agenda.


Welkom lente!!

Namaste Kathy
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DETOX +

Commenti


bottom of page